10 najboljih savjeta za ulagače u prvi put

Založio sam ono za što vjerujem da je deset najboljih savjeta koje će prvi ulagači uzeti u obzir. Ovo nisu skup savjeta koji će jamčiti ogromne prinose i portfelj koji pobjeđuje na tržištu, to su savjeti za koje mislimo da bi svakako trebali uzeti u obzir prije nego što uložite svoj novac.

1. Uspostavite plan

Kad ustanovite da želite uložiti svoj novac, trebate formulirati plan, uzimajući u obzir nekoliko pitanja: Koliko mogu uložiti? Što si mogu priuštiti da izgubim? Koji je cilj mojih ulaganja? Koliko dugo ulažem za postizanje tog cilja? Znam li sve relevantne definicije ulaganja i terminologiju?

2. Shvatiti rizik

Shvatite svoju toleranciju na rizik i kako biste se osjećali ako izgubite dio ili cijeli uloženi novac. Česta greška ulagača za prvi put je vjerovanje da su tolerantniji prema gubicima nego što zapravo jesu, pa kada rizičnija ulaganja počnu padati, često se uspaniče i prodaju. Uzimajući u obzir pristup riziku i nagradi, osiguravate da ulažete u skladu s vašom sposobnošću gubitka. Zapamtite, sve što radite uključuje rizik – to uključuje i držanje gotovine jer njegova kupovna moć može postepeno biti smanjena inflacijom.

3. Budite učinkovitiji od poreza od početka

Kada je u pitanju ulaganje, vjerojatno ćete započeti s relativno malim loncem i možda mislite da porezna učinkovitost ne predstavlja veliku zabrinutost. Zapamtite, ulaganje je dugoročna strategija i trebate razmotriti potencijalnu vrijednost svojih ulaganja u budućnosti. Uzmite u obzir da sada ulažete u penziju, kad dostignete dob za umirovljenje možda ste stekli znatan iznos. Ako niste investirali u porezno učinkovitom okruženju poput penzije, možda biste na kraju platili značajan iznos poreza. Osigurajte da ste svjesni toga kada otvorite račun.

4. Diverzificirati

Kako se različita tržišta rastu i opadaju, raznovrstan portfelj različitih vrsta investicijskih fondova može vam pomoći u stabiliziranju vašeg portfelja tijekom ekonomskog ciklusa. Ulaganje isključivo na određenim tržištima, sektorima ili tvrtkama može vas ostaviti izloženim nepredviđenim problemima koji se pojavljuju na određenom području. Ulaganjem u niz sredstava, regijama i sektorima pomaže ublažavanju potencijalnih gubitaka i maksimiziranju dugoročnog povrata.

5. Ne jurite savjete

Internet i mediji puni su zadovoljstva dionicama ili fondovima koji će uskoro postati sljedeće. Iako ti ‘savjeti’ ponekad mogu biti uvidljivi, budite oprezni da ih ne progonete i neprestano mijenjajte svoj portfelj kako biste ih iskoristili odabirom odgovarajućih ulaganja koja ćete dodati svom portfelju.

6. Ne ulažite

Warren Buffet, jedan od najutjecajnijih ulagača u povijesti, rekao je: “Mnogo je bolje kupiti divnu kompaniju po fer cijeni od fer kompanije po divnoj cijeni.” Iako dionice penija s njihovim percipiranim potencijalom za visoku zaradu kroz „lijek protiv raka“ ili „potencijalno naftno polje“ mogu biti vrlo primamljivi, morate razmotriti koja je dugoročna vrijednost tvrtke u budućnosti. Vrlo male tvrtke mogu biti rizičnije čisto zbog činjenice da su možda manje regulirane od većih, multinacionalnih korporacija. Lažno je misliti da vam povećani rizik garantira više novca, ne biste se kladili na ponija u utrci konja.

7. Redovito investirajte

Investirati malo i često je ponekad bolje nego ulagati veće paušalne iznose. Istraživanje investicija pokazalo je da je čak i profesionalcima često bolje redovito ulagati, nego pokušati na tržištu investirati jednokratno. U nestabilnim vremenima također biste mogli imati koristi od prosjeka troškova funte, gdje redovitim ulaganjem nastojite izjednačiti vrh i padove na tržištu. Početkom ranog i redovnog ulaganja možete iskoristiti prednosti složenica.

8. Reinvest

Ako ne tražite određeni periodični dohodak od svoje investicije (pogledajte Objašnjenje investicija i fondova rasta i objašnjenje ovdje) *, razmislite o ponovnom investiranju kapitala vraćenog iz sredstava ili dividendi natrag u svoj portfelj ulaganja. Povijest je pokazala da ponovno ulaganje dividendi iz dionica uvelike povećava vaš povrat dugoročno.

9. Preispitivanje

Jednom kada započnete s ulaganjem, zapamtite da je to kontinuiran proces, pa ćete morati povremeno pregledavati svoja ulaganja, osobne okolnosti, vremenske okvire i dopuštena odstupanja od rizika jer će se sve to s vremenom mijenjati. Na primjer, što se više približite svom cilju, možda ćete htjeti smanjiti izloženost rizičnijim ulaganjima kako biste pokušali osigurati svoj kapital. Uz procjenu vlastite osobne tolerancije na rizik, provjerite profil rizika svog portfelja. Kako se različiti fondovi vrhunskih ulaganja mijenjaju u vrijednosti, to će prilagoditi njihovo ponderiranje u vašem portfelju i to će utjecati na ukupni profil rizika vašeg portfelja. Periodičnim rebalansom vašeg portfelja nastoji se ponovno prilagoditi željenoj razini.

10. Držite se svog plana

Kad prvi put započnete s ulaganjem, shvatit ćete da je vrlo teško zanemariti brbljanje o kretanju na tržištu, robi, savjetima za dionice, inflaciji, kamatnim stopama, dividendi, cijeni zlata, cijeni nafte … beskrajno je i dovoljno je konstantno s globaliziranom tržišta. Pravi ulagač treba gledati na dugoročne trendove i makroekonomske čimbenike koji su izvorno oblikovali njihov plan i uvijek ih zadržavati kao svoj fokus